Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Σύκο: ιδιότητες, θρεπτική αξία και βιταμίνες


Το σύκο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και αρκετές βιταμίνες.



Συγκεκριμένα, τα σύκα περιέχουν 83% φυσικά σάκχαρα. Αποτελούν πηγή ασβεστίου και ινών και περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C. Είναι πολύ γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες και είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ένα σύκο έχει περίπου 30 θερμίδες.

Το σύκο είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, που μας συνοδεύει ακόμα και στις διακοπές. Τα σύκα είναι φρούτα οβάλ ή σε σχήμα αχλαδιού, από τα πιο γευστικά, που τρώγονται φρέσκα ή ξερά. Αν και τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, τίποτα δεν συγκρίνεται με την μοναδική γεύση, υφή και άρωμα των φρέσκων σύκων. Δεν είναι ζουμερά με την έννοια που ξέρουμε, ούτε η γεύση τους είναι ιδιαίτερα δυνατή, αλλά είναι πολύ γλυκά. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες σύκων: άσπρα, μαύρα και κόκκινα. Χρωματικά κυμαίνονται από απαλό πράσινο μέχρι σκούρο χρυσαφί, καφέ ή βυσσινί. Τα σύκα τρώγονται και ολόκληρα, αλλά συνήθως τα ξεφλουδίζουμε. Το χρώμα της φλούδας τους δεν παίζει μεγάλο ρόλο στη γεύση του σύκου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα τα κάνει τα πιο γλυκά από όλα τα φρούτα. Η γεύση τους διαφέρει ανάλογα με την προέλευση και το βαθμό ωρίμασής τους.

Οφέλη για την υγεία

  • Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι όχι μόνο δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά καταναλώνουν υψηλές ποσότητες νατρίου, όπως το αλάτι το οποίο προστίθεται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα καλίου. Η χαμηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.
  • Τα σύκα αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες των τροφίμων έχουν θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του όγκου τους, ενώ παράλληλα λόγω της χαμηλής θερμιδικής πυκνότητάς τους οδηγούν σε μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Επιπλέον οι φυτικές ίνες προάγουν την κινητικότητα του έντερου με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Τα σύκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο το οποίο απαιτείται για την συντήρηση των υγειών οστών. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην καλή οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης.
  • Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και επομένως πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε τα σύκα είναι να τα μαζέψετε απευθείας από το δέντρο. Τα φρέσκα σύκα, πριν την κατανάλωσή τους, τα πλένουμε σε δροσερό τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια αφαιρούμε απαλά το μίσχο.

Τα σύκα μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε σαλάτες με λαχανικά, σε συνδυασμό με γιαούρτι, σαν γλυκό του κουταλιού, σε πρωινό γεύμα συνδυαστικά με βρώμη και γάλα, σε φρουτοχυμούς ή smoothies, σε συνδυασμό με κατσικίσιο τυρί και ψιλοκομμένα αμύγδαλα σαν ορεκτικό γεύμα.

Προσοχή στην κατανάλωση

Άτομα που έχουν νεφρικά προβλήματα ή στη χοληδόχο κύστη ή πέτρες στα νεφρά, καλό είναι να περιορίζουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση σύκων, διότι είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν οξαλικά οξέα τα οποία σε υψηλές υψηλή συγκεντρώσεις στα υγρά του σώματος, κρυσταλλοποιούνται και σχηματίζουν λίθους οξαλικού ασβεστίου.

Ακόμη, στα αποξηραμένα σύκα που πωλούνται στο εμπόριο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διοξείδιο του θείου με σκοπό τη διατήρηση του χρώματος και την συντήρηση του προϊόντος. Η ένωση όμως αυτή είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο ιδιαίτερα αν πάσχει από άσθμα.

Άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην κατανάλωση σύκων, λόγο των σπόρων που περιέχουν και προκαλούν προβλήματα για παράδειγμα σε άτομα με κολίτιδα.

Ένα μέτριο φρέσκο σύκο 50 γρ. περιέχει:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου