Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Σωστή διατροφή στη δουλειά; Κι όμως γίνεται!


Περιεχόμενο
10 Τρόποι για να διατηρήσετε μια σωστή διατροφή στη δουλειά

Πως να εμποδίσετε τον εργασιακό χώρο να εκτροχιάσει τη δίαιτα σας:
  • Χρησιμοποιείστε την δομή της εργάσιμης ημέρας υπέρ σας και όχι εναντίον σας.
  • Βρείτε ένα σύμμαχο στην δίαιτα σας.
  • Πακετάρετε τα σνακ και τα γεύματα σας.
  • Φροντίστε να έχετε προμήθειες έκτακτης ανάγκης.
  • Εξασκηθείτε στο “Όχι, ευχαριστώ”.
  • Έξω από το οπτικό σας πεδίο, έξω από το μυαλό σας.
  • Βάλτε υπενθύμιση για νερό.
  • Δημιουργείστε μια λίστα με εστιατόρια με υγιεινές επιλογές.
  • Ορίστε την περιοχή με τον αυτόματο πωλητή, σαν απαγορευμένη ζώνη.
  • Ικανοποιηθείτε με τις πιο αγαπημένες σας λιχουδιές και απολαύστε κάθε σας μπουκιά.



10 Τρόποι για να διατηρήσετε μια σωστή διατροφή στη δουλειά
Ο χώρος εργασίας είναι ο χώρος στον οποίο περνάμε τον περισσότερο χρόνο της εβδομάδας μας. Αν και αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να είναι λίγο καταθλιπτική, δείχνει ότι οι συνήθειες στην δουλειά έχουν τεράστια επίδραση στην προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Σίγουρα η δουλειά σας μπορεί να είναι γεμάτη πειρασμούς, είτε είναι το αυτόματο μηχάνημα, είτε ο συνάδελφος σας με τα γλυκά, αλλά παρόλα αυτά ο εργασιακός χώρος μπορεί να ενισχύσει τον υγιεινό τρόπο διατροφή σας. Απλά θα πρέπει να οργανωθείτε καταλλήλως. Παρακάτω θα βρείτε 10 εύκολους τρόπους για να το πετύχετε.

Πως να εμποδίσετε τον εργασιακό χώρο να εκτροχιάσει τη δίαιτα σας:

1. Χρησιμοποιείστε την δομή της εργάσιμης ημέρας υπέρ σας και όχι εναντίον σας.
Το θετικό όταν είστε στην δουλειά είναι ότι υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα το οποίο ακολουθείτε. Μπορεί να μην είναι εύκολο να υπολογίσετε τα απρόβλεπτα που θα προκύψουν, αλλά σίγουρα γνωρίζεται τις υποχρεώσεις σας και τις διορίες που έχετε. Οπότε οργανωθείτε! Ορίστε ένα χρονικό διάστημα που θα μπορείτε να τρώτε ένα υγιεινό σνακ ή το γεύμα σας χωρίς ενοχλήσεις, αν είναι δυνατόν (Το να τρώτε την ώρα που εργάζεστε είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να τρώτε ακατάπαυστα λόγω άγχους!) Αντιμετωπίστε την ώρα του σνακ ή του γεύματος σαν οποιοδήποτε άλλο σημαντικό γεγονός στην λίστα με τις υποχρεώσει σας!

2. Βρείτε ένα σύμμαχο στην δίαιτα σας
Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σύμμαχο στην δίαιτα μας στην κοινωνική ζωή μας, και το ίδιο ισχύει και στην δουλειά. Πείτε στους πιο κοντινούς σας συνεργάτες ότι έχετε αποφασίσει να ακολουθείστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και δείτε αν θα σας ακολουθήσουν. Εάν έχετε μια καλή σχέση με το αφεντικό σας μπορείτε να του μιλήσετε για τους στόχους σας. Και μην ξεχνάτε να υπενθυμίσετε στους προϊσταμένους σας ότι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι υγιείς εργαζόμενοι είναι πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί. Πολύ πιθανό, να αλλάξουν κι άλλα άτομα στη δουλειά σας τις διατροφικές τους συνήθειες!

3. Πακετάρετε τα σνακ και τα γεύματα σας.
Η προετοιμασία αποτελεί βασική αρχή για την υγιεινή διατροφή στην δουλειά. Προετοιμάστε κάθε μέρα μια μικρή τσάντα με φρούτα, λαχανικά, καθαρή πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως . Είναι καλό να έχετε μια ποικιλία επιλογών ώστε να μπορείτε να τρώτε αυτό που επιθυμείτε κάθε στιγμή (βοηθάει επίσης στο να μην αισθάνεστε περιορισμένοι στις επιλογές σας), και τα επιπλέον θα είναι χρήσιμα εάν δουλεύετε εκτάκτως μέχρι αργά. Μπορεί να χρειάζεται να σηκώνεστε νωρίτερα για να ετοιμάζετε το γεύμα και το σνακ σας, άλλα μόλις αρχίσετε να τρώτε καλύτερα και να νιώθετε καλύτερα στην δουλειά, θα διαπιστώσετε ότι αξίζει τον κόπο.

4. Φροντίστε να έχετε προμήθειες έκτακτης ανάγκης.
Για τις μέρες που έχετε ξεχάσει το κολατσιό σας, ή πεινάτε πάρα πολύ μετά την πρωινή γυμναστική σας, είναι καλό να έχετε στο συρτάρι σας σνακ τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερη αποθήκευση. Τέτοια αποτελούν οι μπάρες δημητριακών, μερίδες με διάφορους ξηρούς καρπούς ή ακόμα και αποξηραμένα φρούτα . Είναι καλύτερο να έχετε τρόφιμα τα οποία είναι υγιεινά και ίσως όχι τόσο γευστικά. Οπότε επιλέξτε τρόφιμα που σας αρέσουν, αλλά όχι λιχουδιές. Να θυμάστε ότι στόχος είναι η προετοιμασία και όχι η επιθυμία σας για γλυκό και αλμυρό.

5. Εξασκηθείτε στο “Όχι, ευχαριστώ”.
Σχεδόν σε όλες τις δουλειές υπάρχει κάποιος που προωθεί φαγητό. Είτε είναι η συνάδελφος που έχει τάση να μαγειρεύει γλυκά και κουλουράκια, πάντα θα υπάρχουν ανθυγιεινοί πειρασμοί στην δουλειά ειδικά στις ονομαστικές εορτές. Εάν ακολουθήσατε τη συμβουλή Νο 2, πιθανόν να σταμάτησαν κάποιοι σαμποτέρ να σας πλασάρουν φαγητό. Παρόλα αυτά να είστε προετοιμασμένοι να πείτε ευγενικά “Όχι, ευχαριστώ” όταν δεν θέλετε να φάτε κάτι. Ευχαριστείστε το άτομα που το προσφέρει και αναγνωρίστε τον κόπο του και μετά προχωρήστε.

6. Έξω από το οπτικό σας πεδίο, έξω από το μυαλό σας.
Έρευνες δείχνουν ότι μπορείτε να αποφύγετε τις λιχουδιές στη δουλειά όταν δεν τις βλέπετε. Μια μελέτη αποδεικνύει ότι είναι 70% πιο πιθανό να πάρετε μια καραμέλα από ένα βάζο που είναι διάφανο από ένα που δεν είναι. Εάν έχετε λιχουδιές στο γραφείο σας να τις απομακρύνετε. Κλείστε το κουτί με τα κεράσματα και ακολουθείστε εναλλακτικές διαδρομές για να μην περνάτε μπροστά από τους πειρασμούς.

7. Βάλτε υπενθύμιση για νερό.
Μια υγιεινή διατροφή δεν αφορά μόνο το φαγητό. Γνωρίζατε ότι ακόμα και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα κόπωσης και βραδύτητα; Η δίψα μπορεί να μασκαρευτεί και σε πείνα, καθιστώντας δύσκολο να ακολουθήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής στη δουλειά σας. Για να το αποφύγετε αυτό βάλτε μια υπενθύμιση στον υπολογιστή ή στο κινητό σας κάθε 30 λεπτά. Όποτε ακούτε τον ήχο της υπενθύμισης πιείτε μερικές γουλιές νερό ώστε να διατηρείστε ενυδατωμένοι.

8. Δημιουργείστε μια λίστα με εστιατόρια με υγιεινές επιλογές.
Γνωρίζετε όλοι τι συμβαίνει! Ετοιμάσατε ένα υγιεινό γεύμα και ξαφνικά ο πελάτης σας θέλει να βγείτε για φαγητό! Γράψτε μια λίστα με τα εστιατόρια κοντά στην δουλειά σας με υγιεινές επιλογές. Έτσι σε ένα απρόσμενο γεύμα, θα μπορέσετε να προτείνετε ένα εστιατόριο με υγιεινό φαγητό που θα σας αρέσει.

9. Ορίστε την περιοχή με τον αυτόματο πωλητή, σαν απαγορευμένη ζώνη.
Εάν πραγματικά παλεύετε για κάτι ανθυγιεινό ή ένα αναψυκτικό από τον αυτόματο πωλητή στη δουλειά, τότε το πρώτο σας βήμα είναι να αποφύγετε το μηχάνημα (θυμηθείτε, έχετε πακετάρει υγιεινά σνακ!). Το επόμενο βήμα είναι η συμβουλή Νο 6, έξω από το οπτικό σας πεδίο, έξω από το μυαλό σας. Αν είναι εφικτό προσπαθήστε να μην περνάτε διπλά από το μηχάνημα. Εάν πρέπει, μην το κοιτάτε και προσπεράστε γρήγορα. Θα ήταν καλό να μην έχετε ψιλά στην τσέπη σας, ώστε να μην μπορέσετε να αγοράσετε κάτι σε στιγμή αδυναμίας.

Άλλος τρόπος είναι να θέσετε ένα σύστημα επιβράβευσης. Δώστε στον εαυτό σας 1 ευρώ (ή όποιο ποσό συνήθως ξοδεύατε) για κάθε μέρα που αποφεύγετε με επιτυχία τον αυτόματο πωλητή. Σε μερικές εβδομάδες κάντε δώρο στον εαυτό σας, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, ένα καινούριο βιβλίο, ή οτιδήποτε άλλο θέλετε (εκτός από ανθυγιεινό σνακ) με τα λεφτά που γλιτώσατε! Και πριν το συνειδητοποιήσετε ο αυτόματος πωλητής θα πάψει να είναι ελκυστικός!

10. Ικανοποιηθείτε με τις πιο αγαπημένες σας λιχουδιές και απολαύστε κάθε σας μπουκιά.
Σε καμία περίπτωση δεν θα απαγορεύσετε τελείως τα ανθυγιεινά σνακ στη δουλειά! Όταν κάτι σας φωνάζει, η συμβαίνει κάποιο ιδιαίτερο γεγονός τότε επιτρέψετε στον εαυτό σας μια απόλαυση. Περιορίστε όμως τη μερίδα σας. Απολαύστε κάθε μπουκιά, αργά. Μετά επιστρέψτε ξανά στο συνηθισμένο υγιεινό πρόγραμμα σας. Απλά μην πέσετε στην παγίδα να συμπεριλάβετε τις ιδιαίτερες μέρες της δουλειάς σε αυτή την απόλαυση, γιατί αυτές οι μέρες είναι πολύ συχνές στον εργασιακό χώρο (όλο κάποιος έχει γενέθλια, γιορτή!)

Δεν έχει σημασία εάν θα ακολουθήσετε μια ή και τις 10 συμβουλές, ένα είναι σίγουρο: όταν βρίσκεστε στον εργασιακό σας χώρο και προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας, θα πρέπει να δεσμευτείτε, να οργανωθείτε και να υποστηρίξετε τις διατροφικές σας επιλογές. Μπορεί να δυσκολευτείτε στην αρχή και μην εκπλαγείτε αν κάποιοι ακολουθήσουν τις επιλογές σας. Το να είστε υγιής και να έχετε μια σωστή διατροφή στη δουλειά είναι μεταδοτικό μόλις οι υπόλοιποι δούνε την αφοσίωση σας, την αυξημένη ενέργεια και τα υπέροχα αποτελέσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου